Hulp voor beginners in WordPress

Introductie WordPress

Deze pagina is bedoeld voor klanten van Oyit, die meer informatie kunnen gebruiken aangaande CMS WordPress.
Deze pagina is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. En geeft zeker geen totaal overzicht van alle aspecten van WordPress.
Maar de informatie op deze pagina creëert wel inzicht en overzicht.

Inloggen

We loggen in het backend gedeelte van de site in door gebruik te maken van de link die je van ons hebt ontvangen. In die link is altijd je domeinnaam verwerkt. Ik zal hier als voorbeeld heel verrassend de domeinnaam ‘oyit’ gebruiken.

De URL van de home page van Oyit is https://www.oyit.nl
Er zijn dan twee inlog URL’s mogelijk, zijnde:

https://www.oyit.nl/wp-admin

https://www.oyit.nl/wp-login.php

Beide opties werken. Let wel extra op de extensie die bij je site wordt gebruikt.
Als je een van deze URL’s intikt in de zoekbalk van je browser, zie je het volgende scherm.

Je hebt van ons een gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen en wanneer je deze ingeeft kom je in het beginscherm van WordPress. Je WordPress dashboard wordt nu zichtbaar. De kleuren kunnen verschillen omdat dit instelbaar is.

De donkere balken links en bovenaan (paars in bovenstaand voorbeeld) geven het menu aan. In het midden van de pagina vinden we de data en/of informatie passend bij het gekozen menu item.
De weergave van het menu wordt beïnvloedt door het installeren van plug-ins. Een aantal plug-ins zien we direct terug in de menu balk (links of boven). Andere zien we terug als submenu items (bijvoorbeeld onder instellingen).

Belangrijkste menu items

Dashboard, een algemeen overzicht.

Berichten, de plek waar nieuwe artikelen geschreven kunnen worden die daarna (eventueel in volgorde van schrijven) op de blog pagina of voorpagina naar voren komen.

Media, toont een overzicht van alle bestanden die je ge-upload hebt. Vanuit hier
kun je nog meer uploaden. Omdat je meestal bij het maken van een pagina of bericht uploads direct upload, zul je in het begin niet veel gebruik maken van deze functionaliteit.

Pagina’s, hiermee kun je pagina’s ontwerpen/aanmaken. Je moet dan denken aan
min of meer statische inhoud. Het maken van een pagina lijkt een beetje op het werken met het programma Word van Microsoft.

Reacties, je bezoekers kunnen reageren op de berichten die je schrijft (dit kun je ook
uitzetten overigens). Die reacties moeten soms goedgekeurd worden of wellicht wil
je er wel eens een verwijderen. Het beheer van reacties doe je hier.

WooCommerce is een flexibele, opensource eCommerce-oplossing waarmee je een webshop kunt inrichten.

Producten geeft de mogelijkheid om producten aan je webshop toe te voegen of te bewerken. Dit item wordt alleen weergegeven als Woocommerce is geïnstalleerd.

Instellingen bepalen hoe jouw WordPress website zich gedraagt. Je kunt bijvoorbeeld in de WordPress instellingen aangeven hoe de site heet of hoe permalinks van je website eruit komen te zien.

Plugins geeft de mogelijkheid tot een overzicht van de toegevoegde applicaties (plug-ins), ook kun je vanuit hier plug-ins toevoegen, activeren, de-activeren of weer verwijderen

De rest van de items laten we op deze pagina even voor wat het is.

Berichten en pagina’s

Berichten zijn de basis van een WordPress website, zie het als nieuws berichten voor een krant of columns voor een tijdschrift. Steeds nieuwe (korte en/of langere) artikelen die je site levend en interessant houden.
Pagina’s zijn bedoeld om informatie te publiceren die niet snel verandert zoals bijvoorbeeld de beschrijving van je bedrijf of activiteiten, een contact pagina of een routebeschrijving.

Bericht Categorieën

Berichten worden toegekend aan ‘Categorieën’ en mocht je dat nog niet gedaan hebben dan is het slim om nu even te kijken naar die categorieën en er een paar aan te maken voor de belangrijkste onderwerpen waar je over wilt gaan schrijven.

Standaard wordt een WordPress website geïnstalleerd met de categorie ‘ongecategoriseerd’, hernoem die naar iets wat bij je nieuwe site past en maak daarbij ook het veld ‘Slug’ onder die tekst leeg. WordPress vult die zelf weer aan met de juiste code als je de wijziging opslaat.

Wanneer je de categorieën hebt opgezet is dit het goede moment om je berichten te schrijven.

Nieuw Bericht

Klik op de menu keuze ‘Nieuw bericht’ en je krijgt een invulscherm zoals in onderstaande afbeelding te zien is. Je begint altijd met het schrijven van de titel van je bericht, die titel komt bovenaan je web pagina te staan. Daarna kun je in het invul veld de tekst van je bericht schrijven.
Voor de opmaak van je tekst heb je aan die standaard opties meestal voldoende, de opmaak van de tekst zoals lettertype en kleur worden bepaald door het thema van je site dus daarover hoef je je in eerste instantie niet druk te maken.

  • Gebruik ‘Bericht tags’ om zoekwoorden aan je bericht te koppelen.
  • Voor die woorden kies je de belangrijkste steekwoorden die je in je bericht gebruikt hebt. Deze tags zorgen er o.a. voor dat je beter gevonden gaat worden in de zoekmachines.
  • Koppel je bericht aan de categorie uit de lijst met categorieën die je aangemaakt hebt en die het best bij het onderwerp van je bericht past.
  • Gebruik na iedere wijziging die je maakt de knop ‘Publiceren’ of ‘Bijwerken’ om wijzigingen op te slaan en zichtbaar te maken voor iedereen.
  • Na het publiceren of bijwerken krijg je bovenaan de titel een link en een knop waarmee je het resultaat kunt bekijken.

Nieuwe Pagina

Pagina’s zijn anders dan berichten, al lijken de invoerschermen erg op elkaar.
Klik op de menu keuze ‘Nieuwe Pagina’ en je krijgt een invulscherm als bijvoorbeeld de
afbeelding hieronder.
Je begint altijd met het schrijven van de titel van je pagina, die titel komt bovenaan je web
pagina te staan.
In het rechter menu zie je nu echter geen categorieën waar je een pagina aan kunt koppelen. Misschien zie je ook geen optie ‘Tags’.
Bovenaan rechts hebben we wel weer de optie ‘Publiceren’, en rechts hebben we een nieuw menu item ‘Attributen’. Hier kun je instellen of de pagina straks direct in je menu komt of dat deze pagina een sub-pagina is bij een hoofd onderwerp.

Bij het dropdown menu kun je dan kiezen bij welke “moeder” pagina dit “kind” gaat horen. Pagina’s kun je op deze wijze onbeperkt ‘nesten’.
Of je bij de sjabloon optie keuzes te zien krijgt hangt samen met het thema dat is geïnstalleerd.
Bij de optie ‘volgorde’ (hier niet zichtbaar op de afbeelding) kun je een nummer ingeven waarmee je de volgorde van je pagina’s in je menu kunt bepalen. Als de pagina klaar is kunnen we deze publiceren.

Afbeeldingen, video en andere media

Afbeeldingen en video’s maken je site, berichten en pagina’s leuker om naar te kijken en voegen ook nog wat toe aan de belevenis van je site (goed voor het ranken en goed om bezoekers vast te houden op je site).
Soms zegt een foto meer dat een hele lap tekst, vandaar dat je ook regelmatig afbeeldingen en andere media aan je berichten wilt toevoegen.
In het menu onder de optie ‘Media’ kunnen we zien wat er al aan mediabestanden aanwezig is. Het uploaden kan ook daar, maar als je een bericht of pagina aan het schrijven bent gaat het sneller om daar media toe te voegen.

Je ziet aan bovenstaande afbeelding dat je naast een ‘Afbeelding’ ook andere dingen kunt toevoegen aan je pagina. Maar als we kiezen voor ‘Afbeelding’ krijgen we de volgende keuze.

Met deze pop-up kunnen we kiezen of we een afbeelding willen uit de mediabibliotheek of een media bestand dat opgeslagen is op de computer.
Klik met je muis op ‘Mediabibliotheek’ dan opent zich nu een nieuw scherm:

Hier kun je ook dingen wijzigen als je dat wilt zoals de titel en de alternatieve tekst (belangrijk voor het ranken). De alternatieve tekst komt tevoorschijn als je later met je muis over de gepubliceerde afbeelding beweegt.

Menu aanmaken

Een menu ontbreekt op bijna geen enkele website. Als je in het WordPress dashboard zit heb je onder ‘Weergave’ een optie ‘Menu’s’. Hier maak je een menu. Je kunt onder het menu aanvinken op welke plaats het getoond zal worden.
Sowieso heb je altijd de optie om een menu als hoofdmenu in te stellen. Daarnaast bieden veel thema’s nog een optie voor een top-menu. Dit staat helemaal bovenaan je header in beeld.
Naast de bovenstaande menu’s maken wij vaak gebruik van een menu in de footer met de belangrijkste links hierin verwerkt. Dit is een aangepast menu dat geladen wordt in een widget in de footer.

Widgets

Een WordPress Widget is een klein gedeelte op je pagina met een specifieke functie. Je kunt ze toevoegen aan de zijbalk, ook wel bekend als een widget-ready gedeelte op je WordPress website. Widgets kunnen eenvoudig worden versleept naar het gewenste gedeelte op de website.
Vaak zal een thema onder ‘Weergave’ en dan de optie ‘Widgets’ al een aantal standaard widget gebieden gedefinieerd hebben. Maar dit verschilt per thema.

Gebruikersrollen

Binnen een WordPress website is standaard al een aantal gebruikersrollen aanwezig. Een overzicht van gebruikers en hun rol is te vinden in het menu onder de optie ‘Gebruiker’

Een beheerder/administrator mag en kan alles. Plug-ins installeren, thema’s wijzigen, pagina’s en berichten aanmaken.

Een redacteur kan een bericht en een pagina maken, schrijven en publiceren. Ook kan een redacteur de media beheren op je website. Handig als diegene een afbeelding in een blog moet kunnen plaatsen.

Een auteur kan een bericht voor zichzelf aanmaken. Hij of zij kan ook in de mediabibliotheek afbeeldingen ophalen maar hier geen nieuwe aan toevoegen.

Een schrijver kan een bericht voor zichzelf aanmaken. Hij of zij kan alleen geen media toevoegen aan dit bericht. En het bericht kan alleen ingediend worden voor publicatie, dit moet dus altijd door een hogere rol uitgevoerd worden. Dit is een handige rol als je bijvoorbeeld een artikelsite hebt waar iedereen artikelen mag schrijven.

Een abonnee kan eigenlijk helemaal niets. Dit is de standaardrol die nieuwe gebruikers krijgen als ze toegevoegd worden totdat dat je het wijzigt.

Plugins

De plug-ins zijn ook in het hoofdmenu te vinden. WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress site verder uitbreiden. Omdat elke gebruiker andere behoeftes en wensen heeft, zijn deze functionaliteiten niet in de kern van WordPress inbegrepen.

De meeste WordPress gebruikers hebben weinig of zelfs geen plugins nodig, anderen maken er veelvuldig gebruik van. Er is werkelijk overal een plugin voor te vinden: plugins die comment spam voorkomen, plugins waarmee je Google Maps in je WordPress website kunt integreren, rating systemen, social media plugins, SEO plugins, enzovoorts.

De actieve plugins zijn gekleurd, de inactieve zijn wit.
Het is mijn advies de updates van plugins (en overigens ook van WordPress) aan de systeembeheerder over te laten. WordPress is open-source software, met altijd kans op conflicten tussen de verschillende applicaties.

Mocht u meer willen weten over de trainingen die Oyit aanbiedt:
Vraag dan gerust om meer informatie.
Voor ouderen hebben wij een speciale regeling, die u hier kunt vinden.

Veel succes!

error: De inhoud is beschermd!